Amat & Saint-Val Architectes designs France office as simple geometric figure

June 2, 2021

The Equation office building in Montpellier, France, was designed by Amat et Saint-Val Architectes as a simple geometric figure whose exposed framework becomes the building’s identity as well as its architectural expression. Photo © asva[1]
The Equation office building in Montpellier, France, was designed by Amat et Saint-Val Architectes as a simple geometric figure whose exposed framework becomes the building’s identity as well as its architectural expression.
Photo © asva

Amat et Saint-Val Architectes[2] has designed the Equation office building in Montpellier, France, as a simple geometric figure whose exposed framework becomes the building’s identity as well as its architectural expression.

The project site is located in the heart of the Fréjorgues Est II BIA in La Mougère, one of the region’s most dynamic corridors, and is being developed along the axis formed by the airport, the new Montpellier Sud de France TGV station, the A9 motorway, the Odysseum shopping center, the new Port Marianne district, and the heart of Montpellier.

This 1009-m2 (10,861-sf) building conveys transparency and light. From the outside, it highlights its workers and offers visibility into the site’s activities. From the inside, it provides users with a comfortable environment and brings the outdoors in. This transparency creates both visual and physical porosity.

Its shape lends itself to conveying a sense of openness to the outside and is inviting to visitors. It opens to the outside by way of its fully glazed façades, and its interior opens onto an atrium laid out as a garden. All levels benefit from all-day sunlight, and its large façade maximizes views.

The building’s shape creates an elusive object, perceived differently depending on the angle from which it is viewed. Its glass and concrete materials add to its luminosity and underscore the space’s visibility.

As a nod to technology and for technical performance, the acute angle of the building serves as a cantilever, providing free space for parking on the ground floor. This angle also provides the lightness and weightlessness necessary for integrating the building into the site.

Its compact layout and centre entryway allow optimal occupancy of the land parcel and offer various sized office spaces, granting various configurations (enclosed offices, open office spaces, meeting spaces, relaxation areas, etc.).

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.constructioncanada.net/wp-content/uploads/2021/06/Opener-1.jpg
  2. Amat et Saint-Val Architectes: http://www.asva.fr

Source URL: https://www.constructioncanada.net/amat-saint-val-architectes-designs-france-office-as-simple-geometric-figure/